Αγαπητοί φίλοι,συνεργάτες για την άμεση ενημέρωσή μας και την ανταλλαγή απόψεων σε θέματα του Εξωραϊστικού Συλλόγου,εκτός των άλλων,να καθιερώσουμε και τη χρήση του διαδικτύου. Να γράφουμε τις προτάσεις,τα σχόλια και τυχόν παρατηρήσεις-διορθώσεις, ώστε συλλογικά με δημοκρατία και διαφάνεια να συνεχίζουμε,με συμμετοχή,να υλοποιούμε τις πρωτότυπες και καινοτόμες δράσεις του Συλλόγου μας,με συνεργασίες για το καλό του τόπου και της κοινωνίας.Η κοινωνική προσφορά είναι και δική μας ιδιαίτερη ικανοποίηση.......!!!      

ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ

Μύθος,ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες δεν παράγουν.....,εκτός φυσικά απ'τις καταπληκτικές γεύσεις και τη μεγάλη θρεπτική αξία των προϊόντων που δεν αμφισβητούνται...και παράγουν κιόλας!!!

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ.
Πλησιάζει ο καιρός που αρχίζει το ταξίδι της γεύσης με προϊόντα από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών .Η ντομάτα είναι ένα προϊόν που κυριαρχεί αυτή την εποχή,σε βαθμό που άρχισε να υπάρχει διχογνωμία αν είναι λαχανικό η φρούτο. Σημασία πάντως έχει ότι μέσα από τη γεύση, που μας επιφυλάσσουν τα προϊόντα αυτά υπάρχει εν δυνάμει ένα νοερό ταξίδι στις ρίζες και την δημιουργία της βιοποικιλότητας του ίδιου του πλανήτη. Γιατί βρισκόμαστε ήδη μπροστά από μια δραματική μείωσης της βιοποικιλότητας ,που έχουν προκαλέσει τα συμφέροντα της αγροβιομηχανίας και της βιοτεχνολογία. Έτσι αυτές οι γεύσεις που περιμένουμε σύντομα να γευτούμε από τα περιβόλια μας και από παραδοσιακές ποικιλίες είναι σαν να φωνάζουν και να επαναλαμβάνουν τα λόγια της διεθνώς γνωστή περιβαλλοντολόγου Βαντάνα Σίβα
“Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο που πέντε γιγαντιαίες εταιρίες ελέγχουν την υγεία και την τροφή μας”.
ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟϊΟΥ
Οι παραδοσιακές ποικιλίες έχουν χρώματα και αρώματα, κάνοντας πολύχρωμο το τραπέζι μας και τη ζωή μας όλη.Όταν χάνουμε τις παραδοσιακές ποικιλίες χάνουμε και ένα κομμάτι από τη Δημοκρατία.
Οι παραδοσιακές ποικιλίες έφτασαν σε μας σε ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο και το χώρο από την αρχαιότητα ως σήμερα. Είναι γνωστό ότι ,οι δημόσιες εκδηλώσεις ,όπου οι ομάδες διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών, αντάλλασσαν και χορηγούσαν σπόρους και φυτά , έχουν ακυρωθεί λόγο κορωνοϊού. Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης που συμμετέχει χρόνια τώρα σε αυτό το ταξίδι ,όπως και άλλες ομάδες προσάρμοσαν το πρόγραμμα τους και χορηγούν από τα φυτώρια των μελών παραδοσιακά φυτά συναισθανόμενοι τις ανάγκες και την αγωνιά πολλών ανθρώπων να καλλιεργήσουν τη γη με σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών.

Μια γιορτή για τους παραδοσιακούς σπόρους και φυτά. Η γιορτή περιλάμβανε διάθεση παραδοσιακών σπόρων και φυτών στους επισκέπτες, οι οποίοι τα αντάλλαξαν με τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Διαβάστε περισσότερα: ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΙΟΥ Ο ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΙΑ ΓΙΟΡΤΗ.

Ανταλλαγή Φυτών και Σπόρων με στάση στην...Τσαριτσάνη, αφού το ταξίδι των παραδοσιακών σπόρων συνεχίζεται εδώ και μια δεκαετία, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 20 Μαίου και ώρα 10:00 το πρωί στην Κεντρική πλατεία της Κοινότητας.

Επίσης θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ενώ θα υπάρχει ζωγραφική για τα παιδιά, φυτώρια σπόρων και φυτών, ενημέρωση, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων.


 

Το Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης στο πλαίσιο των δράσεων για τη Διάσωση των παραδοσιακών σπόρων και φυτών,διοργανώνει εκδήλωση,με ανταλλαγή σπόρων και άλλες δραστηριότητες,στην κεντρική πλατεία Τσαριτσάνης,την Κυριακή 20 Μαϊου 2018.Θεωρούμε αυτονόητη τη συνεργασία μας και τη στήριξη της Δημοτικής ,Ιστορικής και Μαρτυρικής Κοινότητας Τσαριτσάνης, στις δράσεις που προβάλουν την Τσαριτσάνη,με τη διάθεση,της μικροφωνικής,τραπέζια και καρέκλες και ότι άλλο τυχόν χρειαστεί.....!!!      Το Δ.Σ.
 

  • ΧΑΡΤΗΣ
  • ΔΡΟΜΟΙ
  • ΤΣΟΥΚΑ

ΧΑΡΤΗΣ

ΔΡΟΜΟΙ

ΤΣΟΥΚΑ
Copyright  ©   2018     ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣΚΛΕΙΣΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Εξωραϊστικός  Σύλλογος Τσαριτσάνης

 

Μετά τις  εκλογές στις 04-02 2018  στις οποίες συμμετείχαν και ψήφισαν 133 μέλη και φίλοι του συλλόγου, το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα στις 06-02-2018 ως εξής:

 

Βαθράκης Θάνος            Πρόεδρος- Συντονιστής

Τάσκας   Στέφανος          Αντιπρόεδρος

Χατζηαυγέρη Ειρήνη       Γενική Γραμματέας

Μανουλιάς Θανάσης       Ταμίας

Πλατίκας Μιχάλης          Έφορος Υλικών

Αδαμούλα  Βάσω            Μέλος

Πάσχος  Αντώνης            Μέλος

 

Ε.Ε.

Βουλγαρούλης Θόδωρος

Γουναράς  Δημήτρης    

Κηπουρός Γιάννης